De Warandepoort
Address: 
Tervuren, Belgium
Categories: 
Offices, Service flats, Public services
Status: 
Completed 2015
Client: 
VURE n.v. / BEXIT
End user: 
OCMW Tervuren
Total surface: 
13.520 m²
In coorporation with: 
In cooperation with A.-Concept

Inside the historical walls of the former Royal Garden in Tervuren is situated new mixed-use complex with various functions - a recreational and an administrative centers are, together with assisted-living apartments, located around the central courtyard. The design took into account two key points defining the project: the transition from city to the park and the realization of a well-balanced program.

The masterplan aimed to connect the social heart of the city center with the oft-visited park - originally divided by a parking lot - while respecting the historic wall of the domain. The project as a whole resulted in an extension of the city’s social fiber.

The newly built recreational center houses a theater, a library, a tourist center, youth facilities, a brasserie and a multipurpose room. The adjoining plaza connects downtown Tervuren with the park - the difference in elevation between town square and the park is spanned by eye-catching steps. The combination of assisted living apartments and youth activities ensures variation and interaction. Both the plaza and the building function as meeting places that brought the public space to life.

In cooperation with A.-Concept

De Warandepoort
Tervuren, Belgium
Offices, Service flats, Public services