Vesalius
Address: 
Leuven, Belgium
Categories: 
Mixed-use, Residential
Status: 
Completed 2016
Client: 
Immobel
End user: 
Varia
Total surface: 
27.500 m²

The new Vesalius site in Leuven serves as a meeting place for residents, shop owners, academics, shoppers, culture lovers and students as well. The improvement and inviting openness of the site breathes new life into this part of Leuven. The keyword in this project is dynamic, on various levels. The open nature of the whole is of the utmost importance, with an eye to integrating public functions – particularly the movie theater and auditorium – and embedding the project into the social fabric. In addition, in interacts with Groep T and creates a relationship between the existing buildings and the new ones. 

The project works as an interplay of new and old, where the contemporary character embraces historical heritage by integration of renovated façades from 17th and 18th century into the new building. As the result, the site does not stand alone, but is part of the urban space and despite its considerable size, it takes its natural place in the existing fabric of the city. In all of its diversity, the Vesalius has created unity and connection in a neighborhood that before seemed completely detached from the city. 

Vesalius
Leuven, Belgium
Mixed-use, Residential